DOŠAO IZ NJEMAČKE PA UGRADIO BIDE, SVI SE ČUDE: Znate li vi čemu zapravo SLUŽI BIDE, mnogi pojma nemaju!

Polica za toalet papir, šampone i druge higijenske potrepštine, mjesto u kojem se peru ili briju noge, dječji umicaonik… samo su neke od stvari za koje ljudi koriste bide.

kupatilo

Iako sve gore navedene pretpostavke zvuče interesantne i/ili primjenjive, funkcija bidea je malo drugačija ili je barem drugačijom zamišljena u početcima.

b2

Bidet je nastao u Francuskoj u krajem 17. stoljeća te sama riječ ima značenje ‘mali konj’. Međutim moguće je da je podrijetlo riječi povezano i sa starofrancuskim izrazom bider, što znači ‘jahati u kasu’. Veza može biti ta što osoba koja jaše konja u kasu izgleda veoma slično kao i ona koja se pere nad bideom.

b1

Prema prvotnoj funkciji bide je služio za pranje intimnih dijelova tijela. Ne zna se tačno tko je izumitelj ovog kupaonskog element, ali je najraširenija teorija da je riječ o Christopheu Des Rosiersu, odnosno izrađivaču namještaja za francusku kraljevsku obitelj. Ipak, prema jednoj od teorija mogući izumitelj bidea je Marc Andre Jacoud.

b

Prvi bidei su bili sličnog oblika današnjemu, no na njima nije bila cjevčica ili slavina kroz koju se pušta voda, nego se kadica punila vodom te potom vršilo pranje.

bide

Bilo kako bilo, bidei zasigurno neće ubrzo u mirovinu, štoviše, u pojedinim dijelovima svijeta postoje tendencije rasta uporabe ovog kupaonskog elementa.

Indijski horoskop otkriva mnoge stvari kojih nismo svjesni i zbog toga je po mnogima jedan od najtačnijih na svijetu… 

Indijski horoskop usko je povezan sa intuicijom, svrhom postojanja i našim ljubavnim životom.

Leave a Reply

Loading…

0

DANAS NAM JE GODIŠNJICA, REKAO MI JE DA UZMEM KOVERTU IZ PRVE LADICE: Kad sam otvorila i vidjela šta je unutra, POBJESNILA SAM, MRZIM GA IZ DNA DUŠE

PROFESOR SAM, A UČENICA MI SE SINOĆ JAVILA I HOĆE KOD MENE DA PRENOĆI: Kad mi je rekla šta se desilo U KUĆI NISAM MOGAO VJEROVATI!