IZBJEGAVAJTE IH PO SVAKU CIJENU: Stvari koje nikako ne smijete tražiti na Googlu

Ako koristite internet pretraživače koji bilježe vašu IP adresu i ono što tražite, postoje mnoge stvari koje ne biste trebalo da tražite na internetu – ako ne želite da sebi stvorite probleme i upadnete u nevolju.

Neke stvari na internetu treba izbjegavati po svaku cijenuGoogle, na primjer, može da kombinuje podatke o vašoj istoriji pretraživanja s ostalim podacima o vašem identitetu i poveže ih u jedan profil koji potom oglašivači mogu da koriste kako bi dobili ideju o vama i vašim željama i potrebama. 
Upravo zbog toga biste uvijek trebali da razmislite dva puta prije nego što krenete da guglate svoje probleme i interese.

1.

Ne pretražujte stvari koje Google mogu da odaju vašu lokacijuPrvi ozbiljan trenutak koji je skrenuo pažnju na ugrožavanje privatnosti desio se 2006. godine kada je AOL objavio listu pretraga koje su sprovođene na njegovim sajtovima.Iako je identitet korisnika proizvoljnim brojem, ali s obzirom na to da su sve pretrage neke osobe i dalje vezane za jednom imenioca, predstavnici medija otkrili su da nije isuviše teško identifikovati “rodni grad”, komšiluk, godine, pol i druge detalje te osobe. A prije godinu dana novinar Njujork Tajmsa David Leonard dao nam je uvid u to koliko se pretrage razlikuju u odnosu na geografiski položaj korisnika, tačnije, između zemalja gde je život lak i onih gdje je mnogo teži. Pa tako pretrage koje se tiču oružija, dijabetesa, socijalne pomoći najviše obavljaju ljudi iz regiona gdje postoje problemi sa novcem i zdravljem.

Leave a Reply

Loading…

0

Komentari

Što nas čini usamljenim i kako mijenja naše tijelo i um

Nakon 35 godina doktor progovorio: Šta je Tito sanjao pred svoju smrt?